FinLAS ry

Eläintenhoitajien koulutus ja ammattitaito 

Suomessa on olemassa kolme eritasoista eläintenhoitajan tutkintoa; perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. 

Eläintenhoitajan perustutkinto on nimensä mukaisesti eläintenhoidon perusasioihin keskittyvä tutkinto. Opiskelemaan voi päästä suoraan peruskoulusta ja koulutus kestää 3 vuotta. Eläintenhoitajat saavat laaja-alaisen tutkinnon,  joka ei anna erityisvalmiuksia koe-eläinalalle. Eläintenhoitajia koulutetaan mm. Asikkalassa ja Peltosalmella.

Hankittuaan alalta työkokemusta tai suoritettuaan perustutkinnon voi osallistua eläintenhoitajan näyttötutkintoon valmistaviin koulutuksiin. Näyttötutkinnolla suoritettavia tutkintoja ovat eläintenhoitajan ammattitutkinto (pdf) (suuntautumisvaihtoehtona koe-eläinten hoito, 2009) ja koe-eläinhoitajan erikoisammattitutkinto (osaamislista, 2002). Koulutus kestää 1 - 2 vuotta ja voi tapahtua kouluopiskeluna tai työn ohessa. Valmistavaa koulututusta molempiin tutkintoihin järjestää Suomen kalatalous- ja ympäristöinstituutti Paraisilla. Lisätietoa koulutuksista löydät tästä: AT ja EAT (pdf).

Koe-eläinhoitajien koulutus ja tutkinnoissa vaadittavat taidot vastaavat vuoden 1995 FELASA:n kategorialle A (pdf) antamissa suosituksissa tasoa 2 ammattitutkinnon osalta ja tasoa 3 erikoisammattitutkinnon osalta. FELSAn kategorian A koulutussuositukset on päivitetty heinäkuussa 2010 (engl, pdf). Eri vaihtoehdoista ja koulutukseen pääsymahdollisuuksista voit kysyä Lena Abrahamssonilta kalatalous- ja ympäristöinstituutin kautta. Ammatissa tarvittaviin tietoihin ja taitoihin voit tutustua myös www.osaan.fi -sivuilla